Idrott

lördag 15 december 2012

Abrahamitiska religioner


De abrahamitiska religionerna är alla tre monoteistiska dvs att de tror att det bara finns en Gud. En annan sak som är gemensam är att de är skriftreligioner. Judendomen har Gamla Testamentet som helig skrift, Kristendomen har Gamla och Nya Testamentet som helig skrift och Islam har Koranen. Judendom och Kristendom skiljer sig åt genom att Gamla Testamentet (testamente betyder förbund) omfattar förhållandet mellan Gud och Israeliterna medan Nya Testamentet omfattar förhållande mellan Gud och alla människor.

Judar och muslimer har sitt ursprung i den semitiska folkgruppen som fanns i Mellanöstern men idag är alla tre religionerna spridda i hela världen. Idag finns det ca. 2 miljarder kristna, ca. 1 miljard muslimer och 15 miljoner judar.

Ända fram till år 70 e. kr. hade judarna ett tempel i Jerusalem. Efter att judarna har spritts över världen samlas de i synagogor. Kristna går till kyrkor för att fira gudstjänst och muslimer samlas i moskéer. Både synagoga och kyrka betyder församling.

De tre religionerna har alla religionstiftare (profeter): Mose (ca 1300 - talet f. kr.) för judarna, Jesus (0 - 33 e. kr.) för kristna och Muhammed ( 570 - 632 e. kr.) för muslimerna.
Jesus finns omnämnd i Koranen men han uppfattas enbart som en profet. I kristendomen är han frälsaren.

Judendomen uppkom med tio Guds bud och Toranen under Mose tid. Kristendomen föddes i och med Jesu död och uppståndelse. Profeten Muhammed fick uppenbarelser av ängeln Gabriel vilka senare skrevs ner till Koranen. 

En skillnad mellan religionerna är hur man upptas i religionen. En jude ska vara född av en judisk kvinna, en kristen blir medlem genom dopet och i Islam viskas trosbekännelsen in i barnets öra.

Ett viktigt begrepp inom olika religioner är frälsning. En jude ska följa buden för att bli rättfärdig (frälst). Man behöver ingen frälsare. Även i Islam är det viktigt att följa religionens bud. En kristen vet att det är Jesu död och uppståndelse som är avgörande för människans frälsning. Goda gärningar räcker inte, men genom att tro på Jesu försonings död blir man frälst.

Alla tre religionerna har levnadsregler. I judendomen ska man följa de olika buden och reglerna. Jesus följde de judiska reglerna eftersom att han var jude men han lyfte fram kärleksbudet ”Du ska älska din nästa som dig själv”. I Islam har man de fem grundpelarna: trosbekännelsen, bönen, fastan, allmosa och vallfärden.  

Man ser lite olika på döden i religionerna. Livet efter döden är inte central inom Judendomen. Det viktiga är livet nu. I kristendomen ser man på människan som en evighetsvarelse som går hem till Gud efter döden. Domens dag är central för Islam. Alla ska väckas upp och stå till svars inför Guds domstol för sina gärningar. Man döms till paradiset eller helvetet.

På 1000 - talet e. kr. förekom korståg för att befria Jerusalem från muslimerna som hade intagit staden. Det orsakade mycket lidande. 
Under medeltiden blev judarna förföljda i Europa av de kristna t. ex. fick man inte ha vissa yrken.

I vår tid syns motsättningarna tydligt mellan religionerna i Jerusalem. Jerusalem är en helig stad för judarna historiskt sett. På 1000 - talet f. Kr. erövrade kung David Jerusalem och sen dess ser de staden som sin huvudstad. Historia och religion hör starkt ihop i judendomen. För kristendomen är Jerusalem en helig stad för att Jesus dog och uppstod där. För muslimerna är det också en helig stad. Klippmoskén är byggd på den plats från vilken Muhammed gjorde en himmelsfärd och platsen är just där judarnas tempel stod.
Detta orsakar många stridigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar