Idrott

måndag 13 oktober 2014

Argumenterande text om Tryckplanelsenergi

Framtidens energilösningar



I vårt samhälle behövs det alltid energi och under lång tid har vi använt energin från kol och olja, men de energikällorna tar slut efter ett tag och man behöver komma på nya metoder för att få fram energi. Vårt sätt att få fram ny energi är bara ett av många nya idéer.

Tryckpanelsenergi är det bästa sättet att få energi från trafiken på vägarna genom att fordonen åker på en platta som då trycks ner av dess tyngd och får i gång en generator och plattan trycks upp igen med hjälp av fjädrar. Energin kommer senare lagras upp i batterier under marken som via ett lednings system förs vidare till lyktstolpar eller andra ljuskällor längs vägar och gator. Det kanske kommer användas till hus i form av uppvärmning. Det kan också ge ström till hushåll eller fabriker som ligger vid motorvägar.



e-1411565365.jpg




Hur plattorna fungerar och hur de ska placeras på vägar



Så här skulle en platta se ut. Den vänstra skissen visar hur plattan ser ut från sidan av vägen och den högra visar plattan i vägens körriktning.




Tryckpanelsenergi kommer ge ren energi från alldaglig fordonskörning och alla kommer bidra
med energi bara genom att åka ett fordon. Den här energiformen har världen för sig.

Eftersom det finns så många bilar ska man placera uppfinningen runt de mest trafikerade områdena för att få maximal effektivitet.

Det smartaste med vårt förslag är att man kan skapa energi på ett sätt man aldrig har gjort tidigare. Man utnyttjar ett system som redan finns eftersom det finns bilar överallt.

Det har funnits liknande förslag men de kom inte fram i röstningen och det är inte bra för vårt bidrag. Det finns på spänningsökarnas hemsida

Det kan bli dyrare reparationer ifall något i plattan går sönder, det kommer ta tid, vara dyrt och ta plats när man lagar det. Men med tiden kan man förbättra plattornas utformning och göra dem mer hållbara när man har fått erfarenhet hur det fungerar.

Vägen kan bli ojämn och det kan bli obekvämt att åka om man har plattor för tätt intill varandra. Man kan fixa detta genom att göra plattorna smala och långa och sätta dem med några meters avstånd. Det bästa är nog att man har plattor i städer men mer på motorvägarna där det aldrig slutar köra bilar.

Källor:
Det jag och min grupp har kommit fram till
Wikipedia: om generatorer.

Jag har hittat fakta och källor på wikipedia mest och lite på artikelsök. Rå fakta är mycket lättare att använda i texten istället för det man kan finna ur en artikel som man inte kan vara säker på om det är sant eller inte. Det var svårt att hitta källor med artikelsök och mediearkivet och jag kunde inte finna något som egentligen var vettigt att använda. Svårt att hitta fakta som kan stöda ens argument med hjälp av en artikel. Mycket av all fakta är vad jag och min grupp kunde och sedan har vi kollat upp och bekräftat att det var så med hjälp av källorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar