Idrott

torsdag 16 oktober 2014

Pälsen


Kläders betydelse i samhället


Kläder är en viktig del för många människor i samhället idag. Själv bryr jag mig inte supermycket om vilka kläder jag har på mig men man kan se att det finns många olika typer av klädstilar. Många väljer en snygg klädstil för de tycker om att se ut så. Och andra (oftast tjejer) vill bara passa in i samhället med den klädstilen många har fast de inte trivs med den eller passar i den. Märkeskläder är oftast dyra och många tycker om den sortens kläder, eller vill bara ha dem för att ge ett snobbigt intryck. Jag tycker att man borde kunna klä så som man vill och att man inte ska behöva klä sig som alla andra bara för att bli accepterad.

Det finns olika typer av klädstilar. Det finns t ex utstickande klädstilar. Ofta har det att göra med att man får vara som man själv vill, även om folk säger att men inte ska se ut så. Man kan kalla det här sättet att klä sig för att protestera mot t ex. sina föräldrar och vuxna i allmänhet. Färgerna då är ofta svart eller mörka och ofta sminkar man sig på ett ovanligt sätt. Det kan representera sorg eller ilska.

I yrken som polis, sjukvård, brandmän är klädsen alltid lika för alla, för att vi ska veta vilket yrke de har. Det visar också att de tillhör den offentliga sektorn, det är jobben staten och kommunen tar hand om.

Inom vissa yrken klär man så kallat ”fint”. Det kan vara folk som jobbar på banker eller chefer. Då ska man klä sig i kostym och det ska signalera att man är bossig men det är en typ som är lite mer formell och kläderna ligger i en högre prisklass. Många klär sig nog ändå som man vill även inom sådana yrken

I texten som vi läste tillhörde mannen som ägde pälsen en ”högre klass”, och när kvinnan såg detta trodde hon att det var Richardt i berättelsen och inte hennes make.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar