Idrott

onsdag 26 mars 2014

Fantasy

Fantasy är fantasi och utspelar sig i overkliga världar där mycket övernaturliga händelser. Oftast är mycket magi inblandat. Berättelsen brukar börja i en verklig värld men på något speciellt sätt förflyttar sig huvudpersonen in i en overklig värld. T ex Narnia, där de behöver gå igenom en "portal" (i detta fallet är det en garderob) för att komma till den andra värld.

Det liknar hur man berättar i sagor där de goda vinner över de onda även om de onda har mer makt, och det finns ofta en hjälte som räddar allt. Hjälten har oftast ett uppdrag som han/hon måste klara av.

Den moderna fantasyn har funnits i runt 200 år men den här sortens berättelser har funnits sedan forntiden t ex Odysséen och Legenden om kung Authur.

Sagan om Ringen är en av de mest kända berättelserna som gjordes av J.R.R Tolkien. I denna berättelse så börjar det med att en hobbit (hobbitar är små och fridfulla varelser) som heter Frodo och får en ring av sin sin släkting Bilbo. Han får sedan reda på av en trollkarl som heter Gandalf att denna ringen är en ring som är väldigt farlig och behöver förstöras. Så de ger sig av för att söka råd hos alver (alver är ett folk som är mycket vist och gammalt). Frodo får uppgiften att ge sig av med ringen och förstöra den och genomgår massa prövningar och hot på vägen dit.

Narnia är en bokserie som skrevs lite efter andra världskriget av C.S Lewis. Det finns filmer som är gjorda på böckernas handling. Den första filmen hette Häxan och lejonet, lejonet Aslan är en symbol för det goda i filmen och häxan för det onda. Många varelser och magi finns i filmerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar